3 przepisy na domowy chleb

Chleb to najczęściej wybierane pieczywo przez Polaków. Przepisy na domowy chleb można dowolnie modyfikować, dodając ulubione produkty, np. ziarna, zioła i przyprawy.

Chleb to najczęściej wybierane pieczywo przez Polaków. Przepisy na domowy chleb można dowolnie modyfikować, dodając ulubione produkty, np. ziarna, zioła i przyprawy. Chleb upieczony w domu to gwarancja naturalnych składników. Dietetycy zachęcają także, aby do chleba dodawać ziarna zbóż, kukurydzy, słonecznika czy soi. Zastanawiasz się jak upiec chleb w domu? Oto 3 przepisy na domowy chleb, który zawsze się udaje.

  1. Chrupiący chleb z mąki pszennej

Składniki:

750g mąki pszennej

25g świeżych drożdży (lub 7g suchych drożdży)

1 łyżka cukru

2 łyżeczki soli

2 szklanki ciepłej wody

2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Mąka pszenna jest podstawą przepisu na chrupiący, domowy chleb.

Świeże drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier i rozcieramy, aż uzyskamy płynną masę. Wlewamy pół szklanki ciepłej wody (nie może być gorąca!), mieszamy i odstawiamy na ok 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy płynne drożdże, sól, pozostałą ciepłą wodę i olej. Całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia się składników, ciasta nie trzeba wyrabiać.

Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą (miska musi być większa, bo ciasto urośnie). Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 10 godzin (najlepiej na całą noc). W tym czasie ciasto musi urosnąć.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez chwilę. Kolejno, do piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne z przykrywką, w którym będziemy piec chleb i nagrzewamy do 220 stopni. Wyjmujemy nagrzane naczynie i wkładamy do niego chleb. Temperaturę zmniejszamy do 200 stopni.

Pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20-25 minut do zarumienienia.

  1. Domowy chleb graham

Podstawą przygotowania ciemnego pieczywa jest mąka graham.

Składniki:

2,5 szklanki mąki pszennej,

2,5 szklanki mąki graham

2 szklanki mleka,

4 dag drożdży,

pół szklanki oleju roślinnego do pieczenia,

łyżeczka soli

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Zmieszaj oba rodzaje mąki, wkrusz drożdże, wlej szklankę letniego mleka. Następnie wszystko dobrze mieszamy. Rozczyn oprószamy mąką, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy rozczyn zacznie pękać, dodajemy pozostałe letnie mleko, olej i sól. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie odchodziło od ręki i zaczną się pojawiać pęcherzyki. Wyrobione ciasto odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Na posypaną mąką stolnicę kładziemy ciasto i formujemy bochenek. Ciasto powinno poleżeć w cieple jeszcze 20-25 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Wstawiamy do niego chleb i pieczemy około 45 minut.

  1. Chleb bezglutenowy

Składniki:

40 g świeżych drożdży,

1 łyżeczka cukru,

1 szklanka wody lub mleka,

240 g mąki kukurydzianej,

30 g mąki sojowej,

1 łyżka odżywki dla dzieci Humana,

pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

Na początku przygotowujemy zaczyn. Szklankę mleka mieszamy z drożdżami i cukrem, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę składników mieszamy ze sobą, a gdy zaczyn zacznie rosnąć, dodajemy je stopniowo. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie gładkie. Przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Formę smarujemy tłuszczem i przekładamy do niej wyrośnięte ciasto, następnie wkładamy do piekarnika. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze przez 25 minut. Pod koniec pieczenia wierzch ciasta można lekko posmarować mlekiem lub wodą.

Smacznego!