Zasady dezynfekcji szpitali – wszystko co trzeba wiedzieć

sklep.voigt.pl 13.jpg

Regularna dezynfekcja szpitali zapobiega rozprzestrzenianiu się chorób. Trzeba pamiętać, że kluczem do sukcesu nie jest wyłącznie terminowe sprzątanie, ale również środki, które zostaną do niego wykorzystane.

Niezbędne środki czystości

Dezynfekcja szpitali jest kilkuetapowa. W placówkach medycznych są miejsca, które można dezynfekować przy użyciu środków, w skład których wchodzi chlor. Takich płynów należy używać do mycia podłóg czy toalet.

Delikatniejszych środków, które zwierają alkohol, używa się, gdy środki z chlorem mogą uszkodzić dezynfekowaną powierzchnię. Warto wiedzieć, że alkohol mogą zastąpić oktenidyny. Takimi środkami można czyścić blaty robocze, kozetki, klamki czy poręcze schodów.

Do czyszczenia narzędzi chirurgicznych jest wiele specjalnych preparatów. Można je nabyć w formie koncentratów, proszków lub roztworów. Nie każde narzędzie można jednak wyczyścić w ten sposób. Część narzędzi poddawana jest dezynfekcji w specjalnie do tego przeznaczonych urządzeniach, gdzie wykorzystywana jest odpowiednio dobrana temperatura.

Środki ostrożności

Dezynfekcja szpitali przeprowadzana jest w określony sposób. Trzeba pamiętać, że w placówkach medycznych są miejsca, które należy sprzątać po każdym pacjencie. Sale operacyjne, gabinety i sale zabiegowe, pracownia endoskopii, laboratoria, sterylizatornie czy sale intensywnej opieki to miejsca o podwyższonym ryzyku.

Miejsca takie jak poczekalnie, korytarze, dyżurki czy rejestracja nie są tak bardzo narażone na zabrudzenia. Jednak również muszą być czyszczone z dużą uwagą.

Dezynfekcja szpitali, by była skuteczna, musi być przeprowadzana zgodnie z harmonogramem. Ważne jest również, by pracownicy do niej wyznaczeni byli dobrze zabezpieczeni. Fartuch ochronny i rękawice są niezbędne.

Po skończonej dezynfekcji szpitala urządzenia, które zostały wykorzystane do sprzątania, muszą również zostać zdezynfekowane. Wiadra muszą zostać umyte. Mopy oraz ścierki zdezynfekowane. Ważne jest, by sprzęt ten miał wyznaczone miejsce, w którym można go wysuszyć.